ReferenceError: Can't find variable: globalThis https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-T969TBDE0S:158 İstanbul Üniversitesi |Çocuk Sağlığı Enstitüsü

3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası

Winslow’un 1923 yılında yapmış olduğu klasik tanıma göre halk sağlığı; çevre sağlık koşullarını düzelterek, bireylere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken tanı ve koruyucu tedavisini sağlayacak sağlık örgütleri kurarak, toplumsal çalışmaları her bireyin sağlığını sürdürecek bir yaşam düzeyini sağlayacak biçimde geliştirerek hastalıklardan korunmayı, yaşamın uzatılmasını, beden ve ruh sağlığı ile çalışma gücünün arttırılmasını sağlayan bir bilim ve sanattır. Dünya Sağlık Örgütü’nün modern tanımına göre ise sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, hastalık önleme ve diğer sağlık müdahalesi şekilleri vasıtasıyla tüm nüfusta sağlığın geliştirilmesini, yaşamın uzatılmasını ve yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlayan sosyal ve politik bir kavramdır.

Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, insanların kendi sağlıkları üzerindeki kontrollerini artırmalarını ve sağlıklarını geliştirmelerini sağlama sürecidir. Halk sağlığı kapsamında değerlendirildiğinde yalnızca bireylerin beceri ve kapasitesini artırmaya yönelik eylemleri değil, aynı zamanda sosyal, çevresel ve ekonomik koşulları da değiştirmeye ve böylece bunların toplum ve bireysel sağlık üzerindeki etkilerini hafifletmeye yönelik sosyal ve politik süreci kapsar. Bu amaç için kullanılan temel yöntemler sağlığın desteklenmesi, insanların tam sağlık potansiyellerine erişmelerinin sağlanması ve sağlık arayışında toplumdaki farklı çıkarlar arasında arabuluculuk yapılmasıdır. Bu yöntemler sağlıklı halk politikalarının oluşturulması, sağlığı destekleyici çevrelerin yaratılması, sağlık için toplum hareketinin güçlendirilmesi, kişisel becerilerin geliştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yeniden yönlendirilmesi ile desteklenir. Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi için halk sağlığı temelinde, yaşam tarzı ve yaşam koşullarının sağlık durumunu belirleme şeklinin kapsamlı şekilde anlaşılması ve sağlıklı yaşam tarzlarını destekleyerek ve sağlığı destekleyici çevreler yaratarak sağlığı yaratan, sürdüren ve koruyan politika, program ve hizmetlere yatırım yapılması ve kaynakların mobilize edilmesi ihtiyacı kabul edilmektedir.

Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası’nın amacı, halkın sağlığını korumak, geliştirmek, sağlık için risk oluşturan faktörlerle (bulaşıcı hastalıklar, çevresel faktörler, bulaşıcı olmayan durumlar vb.) mücadele etmek ve toplum bilincini yükselterek hastalık meydana gelmeden önlemek, toplumun hayat standartını yükseltmektir.  Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl farklı bir tema ile bu hafta çeşitli etkinliklerle kutlanır, mevcut hizmetlerin görünür olması sağlanır.

Hazırlayan: Öğr. Görv. Dr. Melike Zeynep TUĞRUL AKSAKAL

                     İ.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü 

                     Çocuk Sağlığı Enstitüsü Pediatrik Temel Bilimler Anabilim Dalı 

                      Ergen Sağlığı Doktora Programı 


Kaynaklar:

  1. https://nusret.fisek.org.tr/wp-content/uploads/halksagligina-giris_NF.pdf
  2. https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/64546/9789755903613_tur.pdf;jsessionid=782D97E30D58D5AAB62944C0AF49FCFD?sequence=3
  3. https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/easm-faaliyetleri/3-9-eylul-halk-sagligi-haftasi.html?highlight=