Dünya Aşı Haftası

Sağlığımızı Korumak için Aşılar

Sağlığın sürdürülebilmesi ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi konusunda yürütülen en önemli halk sağlığı uygulamalarından biri aşı uygulamalarıdır. Aşılama programlarının epidemiyolojik sonuçları değerlendirildiğinde, aşılanma oranının artması ile hastalıkların önemli ölçüde kontrol altına alındığı; aşılanma oranın azaldığı, olağanüstü durumlarda, toplumsal hareketliliğin arttığı dönemlerde ise aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığının arttığı görülmektedir. Başarılı uygulamalar sayesinde Türkiye poliomiyelitten (çocuk felci) arındırılmış ülke ilan edilmiştir. Benzer biçimde difteri (kuşpalazı) görülme sıklığında azalma olmuş, ülkemizde 2012 yılı ve sonrasında difteri vakası bildirimi olmamıştır.

Diğer yandan Dünya Sağlık Örgütü bildirimlerine göre korona salgını sırasında gelişen aşılama oranlarındaki azalmaya bağlı olarak bazı aşı ile önlenebilir hastalıkların artabileceği beklenmektedir. Bu nedenle özellikle çocukların aşılanmalarına dikkat edilmeli, eksik aşıları tamamlanmalıdır.

Bu amaçla aile sağlığı merkezleri ya da çocuk izlem polikliniklerine başvuru yapıldığında yaşa uygun aşı takvimi belirlenecek ve aşı uygulaması gerçekleştirilecektir.


Hazırlayan : Dr. Ebru Oğultekin Vazgeçer

İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Çocuk Sağlığı Enstitüsü Sosyal Pediatri Anabilim Dalı

Sosyal Pediatri Doktora Programı

Kaynaklar

1. Gökçay G, Beyazova U, İlk 5 yaşta çocuk sağlığı izlemi,2. Baskı, Sosyal Pediatri Derneği Yayınları,2021

2. Sağlık Bakanlığı HSGM Birim Faaliyet Raporu 2021. https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/kurumsal/plan-ve-faaliyetler/HSGM_2021_Birim_Faaliyet_Raporu.pdf (Erişim tarihi:25.04.2023).

3. Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77803/genisletilmis-bagisiklama-programi-gbp.html (Erişim tarihi: 25.04.2023).

4. World Health Organisation. Immunization Analysis and Insights. https://www.who.int/teams/immunization-vaccines-and-biologicals/immunization-analysis-and-insights/surveillance/monitoring/provisional-monthly-measles-and-rubella-data (Erişim tarihi:26.04.2023).

5. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/immunization-coverage