İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü 2020-2021 Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yılı Çevrimiçi Açılış Toplantısı Gerçekleştirildi

İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü 2020-2021 Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yılı Çevrimiçi Açılış Toplantısı 9 Kasım 2020 tarihinde Zoom üzerinden gerçekleştirildi. Pandemi koşullarına uygun olarak düzenlenen toplantıda İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da konuşma gerçekleştirdi.

İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü yeni öğretim yılı online açılış toplantısı; İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başladı. 


Prof. Dr. Gökçay: “Enstitümüzün Amacı; Çocuk Sağlığı Alanında Multi-Disipliner ve Bütüncül Bir Yaklaşım İçinde Lisansüstü Eğitim Vermektir”

Açılış konuşmalarının ilki İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Emine Gülbin Gökçay tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Gökçay konuşmasına, “Sayın rektörüm, sayın dekanım, sayın müdürüm ve anabilim dalı başkanım, Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nün değerli mezun ve mensupları, sevgili öğrencilerimiz ve kıymetli davetlilerimiz; Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nün 2020-2021 yılı Lisansüstü eğitim-öğretim açılış toplantısına hoş geldiniz. Yarın 10 Kasım, Mustafa Kemal Atatürk’ü kaybedişimizin 82. Yılında kendisini saygı ve minnetle anıyoruz” diyerek başladı. 

Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nün 1982 yılında kurulduğunu ve kurucu müdürlerinin de Prof. Dr. Olcay Neyzi olduğunu aktaran Prof. Dr. Gökçay, “Enstitümüzün amacı; çocuk sağlığı alanında multi-disipliner ve bütüncül bir yaklaşım içinde lisansüstü eğitim vermek, çocuk sağlığının öncelikli alanlarında araştırma yapmak ve bu araştırma sonuçlarını topluma aktarmaktır. Enstitümüz temelde üç ana bilim dalı üzerine kurulmuştur; Aile sağlığı, sosyal pediatri ve pediatrik temel bilimler” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Gökçay, ulusal ve uluslararası düzlemde yapılan iş birlikleri ve projeler hakkında bilgi verirken enstitünün imza attığı başarıları örnekledi.

Prof. Dr. Gökçay sözlerini, “Çocuk sağlığının araştırılması amacındaki bu kutsal görevde Sayın Rektörümüzün bugüne dek tereddütsüz verdiği desteğin güçlenerek sürdürüleceğini biliyoruz. Korona salgını büyük zorluklar yaşatıyor ama bu zorluklar bizim deneyimimizi ve dayanışmamızı arttırıyor; bizleri becerilerimizi daha yetkin kullanmaya yönlendiriyor. Her büyük zorluğun büyük başarıların kapısını açtığı bilinciyle yeni eğitim ve öğretim yılımızın başarılı geçmesini diliyorum” diyerek tamamladı.



Prof. Dr. Karakaş: “Enstitü Olarak Araştırmalarımızla İstanbul Üniversitesi’ne Layık Olmaya Çalışıyoruz”

Prof. Dr. Gökçay’ın ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Zeynep Karakaş sözü devraldı.

Prof. Dr. Karakaş konuşmasına, “Birçok zorluğun içinde güzel çalışmalara devam etmek üzere kararlılığımızı göstermek için buradayız” sözleriyle başladı. 

Araştırma alanında Çocuk Sağlığı Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün iş birliğinden bahseden Prof. Dr. Karakaş, “İstanbul Üniversitesi önemli bir eğitim kuruluşudur. Rektörümüz ve dekanımızın desteği ile aynı hedeflere birlikte yürüyeceğimize inanıyorum. Enstitü olarak araştırmalarımızla İstanbul Üniversitesi’ne layık olmaya çalışıyoruz” dedi ve herkese hayırlı bir yeni eğitim-öğretim dönemi dileyerek sözlerini sonlandırdı.




Prof. Dr. Tükek: “Çocuk Hastalıkları Üzerine Araştırmanın Tıptaki Yeri Önemlidir”

Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek konuşmasını gerçekleştirdi. Çocuk Sağlığı Enstitüsünün ve çocuk hastalıkları üzerine kurulan kliniklerin varlığının tıp açısından önemli olduğundan bahseden Prof. Dr. Tükek, çocuk sağlığının araştırması konusunda başarılı bir örnek gösteren enstitüye tebriklerini sundu. 

Pandemi dönemi süresince zorlu durumu klinik ve enstitülerin senkronize çalışarak sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Tükek, “Çocuk hastalıkları üzerine araştırmanın tıptaki yeri her zaman ayrıdır. Kliniklerimizin araştırmalara harcadığı yatırım ileride büyük bir geri dönüş olarak dönecektir” dedi.

Prof. Dr. Tükek sözlerine “2020-2021 eğitim öğretim döneminin hepimiz için güzel bir eğitim yılı olmasını diliyor, burada da bulunan bütün hocalarımızın güzel çalışmalar yapacaklarına inanıyorum” diyerek son verdi.


Prof. Dr. Mahmut Ak: “Güçlü Çocuk Güçlü Toplum Demektir”

Açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak sözü devraldı.

Prof. Dr. Ak konuşmasına, “İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü, evrensel ve disiplinler arası bir yaklaşımla çocuk sağlığını toplum, çevre, okul ve aile bağlamında değerlendiren; halkın sağlık ve yaşam kalitesinin korunması ve iyileştirilmesinin yanı sıra çocuk sağlığı ve gelişiminin fiziksel ruhsal ve sosyal yani bütüncül bir şekilde inceleyen kurumsallaşmanın güzel bir örneğidir” diyerek başladı. Günümüze ilişkin sağlığın en önemli belirleyicisinin çocuk sağlığı olduğu bilinmekte olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ak, “Güçlü çocuk güçlü toplum demektir” sözleriyle çocuk sağlığının toplumsal açıdan öneminin altını çizdi.

İstanbul Üniversitesi’nin çocuk sağlığı alanında çalışan kuruluşlardan önemli beklentileri olduğunu belirten Prof. Dr. Ak, “Çocuk sağlığı konusunda evrensel ve ulusal bilgiyi birleştirmek, ülkemizin ekonomik ve sosyal programlarına yön verecek proje ve stratejileri geliştirmek, araştırma enstitüsü olan Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nün asli görevidir” dedi. İdari ve mali olarak enstitünün projelerini desteklemeyi güçlendirerek sürdüreceklerini söyleyen Prof. Dr. Ak, bir araştırma üniversitesi olarak İstanbul Üniversitesi’nin bu alanlardaki eğitimini, proje ve araştırmalarla desteklenmiş proje sonuçlarını topluma sunduğunu kaydetti.




Prof. Dr. Ak: “Çocuk Alanında Yapılacak Çalışmaları Destekliyor, Bunları Desteklemenin Birincil Görevimiz Olduğunu Biliyoruz”

“Çocuk alanında yapılacak çalışmaları destekliyor, bunları desteklemenin birincil görevimiz olduğunu biliyoruz. Bize bu çalışmalarda yardım eden tüm hocalarımızı yürekten kutluyorum” diyen Prof. Dr. Ak, çocuk hastalıkları konusunda İÜ rektörlüğü tarafından desteklenen dergimizin uluslararası boyuta yükselmesinin yanında yeni yüksek lisans ve doktora programlarının ortaya çıkmasının İstanbul Üniversitesi olarak sürdürdüğümüz rehber olma rolümüzü ve öncülüğümüzü tüm sahaya sunduğumuzun da altını çizdi.

Prof. Dr. Ak, yeni eğitim-öğretim yılının herkes için hayırlı ve uğurlu olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından toplantı programı Çocuk Sağlığı Enstitüsünde tamamlanan tezlerin sunumları ile devam etti.

Danışmanlığını İÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji-Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Prof. Dr. Tülin Ayşe Özden’in yaptığı Sosyal Pediatri tezini başarıyla tamamlayan Uzm. Dr. Öykü Özbörü Aşkan, doktora tezini sunmak üzere söz aldı. Uzm. Dr. Özbörü Aşkan, "Allojenik Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu Yapılan 0-18 Yaş Aralığındaki Çocuk Hastaların Özellikleri ve Aşılama Sonrası Durumlarının Değerlendirilmesi" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. 

Danışmanlığını İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü Pediatrik Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Meliha Mine Çalışkan’ın yaptığı Gelişim Nörolojisi Yüksek Lisans Tezini sunmak üzere Gülsena Tutku sözü devraldı. Tutku, "Yeni doğan Dönemde Terapötik Hipotremi Uygulanan Bebek ve Küçük Çocukların Nörogelişimsel Değerlendirilmesi" başlıklı tez sunumunu gerçekleştirdi.

Tez sunumlarının ardından toplantıya katılamayan eski İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü müdürlerinin mesajları okundu. Mesajların okunmasının ardından toplantı sonlandırıldı.